df
CV: Wyznacz α,α E (0,90) wiedząc że
tgα=1
cosα=12
25 mar 14:13
CV: Proszę o pomoc w rozwiązaniu
25 mar 14:13
25 mar 14:14
CV:

a nie pomyliło mi się tu trzeba policzyć pozostałe funkcje trygonometryczne
25 mar 14:16
CV: i nie wiem jak to obliczyć skoro jest tylko 1 podane
25 mar 14:18
ICSP: To przepisz z tabeli własności funkcji dla kątów 45stopni i 60stopni.
25 mar 14:18
25 mar 14:20
ICSP: To jest już gotowa odpowiedź


Wystarczy przepisać.
25 mar 14:21
CV: aha bo jest 1
a ten 2 przykład ?
25 mar 14:21
ICSP: Jaki drugi. Przecież obydwa przykłady masz w tamtej tabeli.
25 mar 14:33
CV: no tak
a jak są takie przykłady
sinα=12
ctgα=√3
tg=√3
sinα=p22
cosα=p32
to też trzeba przepisać z tej tabelki? takie zadanie mam w zbiorze
25 mar 14:40
CV: p to pierwiastek
25 mar 14:40
ICSP: tak też możesz przepisać z tej tabelki. Tylko pamiętaj że tabelka nie działa na wszystkie
przykłady więć radzę ci się jej nauczyć na pamięć żeby w razie czego nauczycielka się nie
przyczepiła.
25 mar 14:42
CV:

ale coś mi tu nie pasi
taki przykład robilismy na lekcji:
ctgα=1
αα
25 mar 14:46
CV: c=√2x
sinα=pierwiastek z 2 / pierwiastek z 2
cosα=1/pierw z 2
tgα=1
25 mar 14:47
ICSP: to przekątna kwadratu.
ctgα = 1
25 mar 14:48
CV: i nie wiem czemu cosα=1/pierw z 2 jak w tabelce jest pierw z 2 przez 2
25 mar 14:49
ICSP: | 1 | | 1 | | √2 | | √2 | |
| = |
| * |
| = |
| |
| √2 | | √2 | | √2 | | 2 | |
25 mar 14:52
CV: ok dzięki
25 mar 14:54