matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
maja:
Suma dziesięciu początkowych wyrazów pewnego ciągu geometrycznego o ilorazie q=2 wynosi 341. Oblicz pierwszy i siódmy wyraz tego ciągu
25 mar 10:19
Bogdan:
2
10
− 1
341 = a
1
*
⇒ a
1
= ....
2 − 1
25 mar 10:26