Objetość i pole powierzchni całkowitej ostrosłupa czworokątnego..
kreolka: witam.
proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadań:
Zad 1.
Oblicz objetość i pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego,w którym
wysokość ściany bocznej h=10 cm tworzy z wysokością kąt α=30 stopni.
25 mar 06:28
ICSP:

H − wysokość ostrosłupa
a − krawędź podstawy
h − wysokość ściany bocznej
α = 30
o
h= 10
Wyliczysz sobie a
tak samo z cosinusem dla wyliczenia H
a = 10
H = 5
√3
P
p = a
2 + 2ah
Też sobie podstawisz
25 mar 06:51
kreolka: dziękuję bardzo

Już próbuję
25 mar 07:07