matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
Patii:
2n
Dany jest ciąg a
n
= 7 −
5
a) którym wyrazem tego ciągu jest liczba 1? b) ile wyrazów dodatnich ma ten ciąg?
25 mar 00:00
lu:
7−2n/5 = 1 −2n/5= −6 / *5 −2n=−30 n=15
25 mar 00:03