Eve:
Proszę o pilną pomoc w rozwiązaniu zadania:
Zad 2. Właściciel sklepu zakupił w hurtowni 65 kg papryki czerwonej i 34 kg papryki
zielonej za łączną kwotę 526 zł. Do ceny hurtowej każdego rodzaju papryki sklep dołączył
30 % marżę i wówczas okazało się, że za 5 kg papryki czerwonej i 3 kg papryki zielonej w
sklepie trzeba zapłaćić 54,6 zł. Ile kosztuje 1 kg papryki każdego rodzaju w hurtowni?
30 mar 13:44
K:):
65kg- ilość czerwonej papryki
34kg- ilość zielonej papryki
526- tyle zapłacono za paprykę cz i z w hurtowni
x- cena 1kg czerwonej w hurtowni
y- cena 1kg zielonej w hurtowni
130%x
cena za 1kg papryki w sklepie
130%y
1,3x*5+1,3y*3 = 54,6
65x+34y = 526
6,5x + 3,9y = 54,6 mnożę razy -10
65x+34y=526
-65x-39y= -546
65x + 34y = 526
y=4
x=6
chyba dobrze wyszło
30 mar 19:19