SOS
Jankiel: dwa początkowe wyrazy ciągu arytmetycznego (an) są miejscami zerowymi funkcji g(x)=x2+2x−m2.
Suma jedenastu początkowych wyrazów tego ciągu jest równa 88. Znajdź najmniejsza wartość
funkcji g.
22 mar 22:03
Jankiel: Prosze o pomoc. Udało mi się tylko wyznaczyc delte ale i tak nic to nie dało
22 mar 22:04
Jankiel: te x1 oraz x2 sa strasznie dziwne i nie wiem co z nimi zrobić ?/
22 mar 22:04
Jankiel: mam kłopot z wyznaczeniem x1 i x2 ktoś pomoże
22 mar 22:15
Sabin:
Podstawa czy rozszerzenie?
22 mar 22:18
Jankiel: rozrzerzenie
22 mar 22:21
Jankiel: * rozszerzenie
22 mar 22:22
Godzio :
Wyszło mi:
Zgadza się ?
22 mar 22:25
Jankiel: pomozesz SAbin
22 mar 22:25
Jankiel: nie y=−1
22 mar 22:25
Sabin:
założenie na dwa pierwiastki Δ > 0
z Viete'a: a
1 + a
2 = −2
| | a1 + a11 | |
z sumy: |
| *11 = 88
|
| | 2 | |
a
2, a
11 rozpisujesz ze wzoru na wyraz ciągu arytmetycznego. Dostaniesz układ na a
1 i r,
wyliczasz a
1. Wstawiasz do równania funkcji, pamiętając że g(a
1) = 0 − miejsce zerowe. Wtedy
dostaniesz m − ewentualnie korygujesz o założenie na deltę. Wyliczasz minimum g ze wzoru
g
min=
Δ4a
Przynajmniej tak mi się wydaje. Daj znać jakby coś nie tak było.
22 mar 22:26
Jankiel: a treśc jest na pewno dobrze napisana
22 mar 22:27
Jankiel: ale oblicz te pierwiastki jeśli możesz bo sa dziwne
22 mar 22:28
Jankiel: a1= −2 oraz r=2 narazie mi wyszło
22 mar 22:34
Jankiel: wychodzi mi −1/2 a nie −1 ...
nie wiem dlaczego
22 mar 22:36
22 mar 22:41
Sabin:
Skoro a
1 = −2, to g(−2) = −m
2. Stąd −m
2 = 0 czyli m = 0.
Teraz Δ = 4 + 4m
2 = 4
| | Δ | | 4 | |
stąd gmin = − |
| = − |
| = −1 |
| | 4a | | 4 | |
22 mar 22:41
Jankiel: masz rację
22 mar 22:53