Bryły obrotowe
Lucek: przekątna przekroju osiowego walca ma długość 10cm i tworzy z podstawą kąt 60 stopni. Oblicz
pole powierzchni i objętość
22 mar 21:57
Filip: Lucjan weź sobię narysuj to i zobacz że hd=sin60st. przekształć i masz że h=10√32
potem jedziesz V i pp ze wzorów które mieliśmy na lekcji,
22 mar 22:09
dero2005:
d = 5
r =
52
hp = sin 60
o =
√32
h = 5
√3
V = πr
2*h = −−−−−−−−−−
P
c = 2πr
2 + 2πrh = 2πr(r+h) = −−−−−−−
22 mar 22:14
Lucek: no lol ja z matmy jestem zielony ale dzięki
22 mar 22:20
dero2005:
zielony to kolor nadziei
22 mar 22:31
Lucek: ale nie u mnie
22 mar 22:45