funkcje trygonometryczne
gm17: udowodnij że: cos(π/5)*cos(2π/5)=1/4
22 mar 21:53
Sabin:
| | 4sin(π/5) | |
Rozszerz lewą przez |
| i wykorzystaj wzór 2sinxcosx = sin2x. |
| | 4sin(π/5) | |
22 mar 21:56
Godzio :
| | π | | 2π | | | |
L = cos |
| * cos |
| = |
| = |
| | 5 | | 5 | | | |
| | 4π | | π | | 1 | |
sin |
| = sin |
| ⇒ ... = |
| = P |
| | 5 | | 5 | | 4 | |
22 mar 21:57
gm17: a jak to sie dzieje ze sin π/5 *cos π/5 zamienia sie w sin 2π/5 to jest jakis wzor czy
zaleznosc
22 mar 22:11
Godzio :
2sinαcosα = sin2α
22 mar 22:12