pomoc
pomoc: witam,
nie mogę użyć funkcji trygonometrycznych, w jaki sposób przekształcić pkt A(2,3) o −150 stopni
względem pktu S(0;0)
22 mar 21:45
pomoc: pomozcie
22 mar 22:30
hwdtel:
Niech B(x
B;y
B) będzie obrazem punktu A w obrocie(?!) o −150
0 względem
początku układu współrzędnych S
Mamy zatem do rozwiązania:
| ⎧ | tg(α−β)=yBxB | |
| ⎜ | tgα=32 | |
| ⎨ | tg(β=1500)=−(3)0,53 |
|
| ⎩ | XB2+yB2=13 | |
| | tgα−tgβ | |
Może to już wystarczająca pomoc[Jeśli nie dodam jeszcze tg(α−β)= |
| ,
|
| | 1+tgαtgβ | |
B musi być punktem III ćwiartki(z szacunkowych wyliczeń)
23 mar 13:33
pomoc: ale nie mogę do tego zastosować tangesa, ani sinusa itp
23 mar 21:11