Rownania wielomianowe
Marekkkk: Witam, cholercia mam jutro spr i prosze o pomoc.
Zad. 1 − zrobilem bez problemu.
zad 2. Rozwiaz rownania.
a) (x+1)3 (x2+2x+1)(x2+5)(x2−5x−6)=0


(x+1)3 <<−−− ten nawias jest do potegi.
b) x5+4x3−x2−4=0
c) x4−16=0
d) x3+3x+4=0
zad3. Dany jest wielomian
w(x)=x3+x2+kx+k
KeR
a) wyznacz k tak aby liczba 2 byla pierwiastkiem wielomianu
b) dla wyznaczonej wartosci k rozloz na czynniki i rozwiaz rownanie W(x)=0
zad4 Sprawdz czy podana liczba jest pierwiastkiem wielomianu
W(x) = x3−x2−8x+8
p=1 , a nastepnie wykonujac dzielenie przez dwumian wyznacz pozostale pierwiastki wielomianu.