Prawdopodobienstwo
Marcinek: Witam, prosze o jaką podpowiedz jak zaczac zadanie:
Z przedziału (0,1] wybrano dwie liczby: x i y. Znaleźć prawdopodobieństwo tego, że iloraz
drugiej przez pierwszą nie przekroczy 3, ale jest większy niż 1.
Czyli zdarzenie A − 1 < xy < 3
Proszę o jakieś wskazówki jak ruszyć te zadanie. Czy to jest prawdopodieństwo warunkowe?
Z góry dzięki za każde podpowiedzi!
22 mar 21:43
Marcinek: | | y | |
Wyżej jest pomyłka, powinno być: zdarzenie A − 1 < |
| < 3 |
| | x | |
22 mar 21:51
Sabin:
Z Twojego zapisu wynika, że y > x3 oraz y < x. Narysuj układ i policz p−two jako pole tego
obszaru do pola całości.
22 mar 21:52
Marcinek:

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Dla y>x i y<3x wyszedł mi mniej więcej taki wykres.
Jak policzyć prawdopodobieństwo jako pole tego obszaru do pola całości?
22 mar 22:17
Sabin:
Prawie, ograniczasz się do obszaru kwadratu − zgodnie z przedziałem który masz podany w
zadaniu. Wtedy p−two liczysz jako pole zakreskowanej figury (trójkąta − metoda dowolna) do
pola kwadratu.
22 mar 22:20
Marcinek:

Fakt, dzięki, moje przeoczenie. Czyli wyjdzie coś takiego?
Pole kwadratu w takim razie będzie wynosiło 1
2
Tylko jak obliczyć pole takiego trójkąta?
22 mar 22:28
Sabin:
No jakoś tak będzie, choć ja bym był trochę dokładniejszy przy rysunku. Dalej wyznaczasz punkty
przecięcia się prostych z prostą y = 1, liczysz podstawę (tak jakby stawiając trójkąt do góry
nogami), wysokość = 1.
22 mar 22:31
Sabin:

Jakos tak
22 mar 22:33
Marcinek: Czyli podstawa będzie miała długość 1−0,33 = 0,77?
W takim razie pole trójkąta będzie równało się 0,5 * 0,77 * = 0,385
22 mar 22:39
Sabin:
Nie, jeśli już to podstawa ma długość 1 − 1/3 = 2/3 − nie przybliżaj w taki sposób (jeszcze z
błędem)
Stąd pole = 1/2 * 2/3 * 1 = 1/3
A stąd p−two = 1/3 : 1 = 1/3
22 mar 22:45
Marcinek: Faktycznie! Dziękuje Ci bardzo Sabin, na prawdę mi pomogłeś! Pozdrawiam serdecznie!
22 mar 22:47
Sabin: Damy radę

Wzajemnie.
22 mar 22:55