3 zad. ze statystyki/kombinatoryki na czwartek.
Kurzel: Elo mam problem z zadaniami z kombinatoryki/statystyki:
1). z talii zawierajacej 52 karty losujemy jedna karte. Podaj liczbe zdarzen elementarnych
sprzyjajacych zdarzeniu: wylosowano figure, ktora nie jest pikiem ani treflem.
2). Grupie przypadkowo spotkanych 60 osob zadano pytanie: Ile razy w ciagu ostatniego roku
byles/as w teatrze? Wyniki przedstawiono w diagramie kolowym
(tutaj opisze co w nim jest)
1 − 30%
2 − 40%
3 − 15%
4 − 5%
0 − 10%
Oblicz ile osob odwiedzilo teatr wiecej razy niz wynika to ze sredniej arytmetycznej
uczeszczania do teatru w tej grupie.
3). wsrod ilu osob dwa bilety do 2 roznych teatrow mozna rozdac na 90 sposobow

Zdolalem ino ruszyc zad 2, policzylem srednia arytmetyczna:
2+3+4+0+1/5 = 10/5 = 2
22 mar 21:30
Sabin:
1. Skoro nie jest pikiem ani treflem to jest kierem albo karo. Ile jest takich figur?
2. Skoro policzyłeś średnią, to policz teraz ile procent z 60 osób ją przekroczyło.i masz odp.
22 mar 21:33
Sabin:
3. Przy rozróżnialnych teatrach 90 = 10*9, czyli rozdajesz wśród 10 osób. Bardziej formalnie,
jest to wariacja bez powtórzeń n elementowa po 2 elementach. Wariacja, ponieważ zakładamy że
teatry są rozróżnialne − czyli ma znaczenie kto dostanie który bilet.
22 mar 21:42
kurzel: Ad 3 czyli n = 2 k = 10

Ad 1 o ile kojarze to po 4 czyli 8
Co do % to chyba na stronie glownej bym mial jakis wzor na to
23 mar 18:50