geometria analityczna
Agata: dla jakich wartości m wykres funkcji y=x+m ma co najmniej jeden punkt wspólny z okręgiem o
promieniu r, którego środkiem jest układ współrzędnych?
22 mar 21:18
Godzio :
y = x + m ⇒ x − y + m = 0
x
2 + y
2 = r
2
S(0,0), r
d ≤ r
| | |m| | |
d = |
| ≤ r ⇒ |m| ≤ √2r ⇒ m ∊ <−√2r,√2r> |
| | √2 | |
22 mar 21:24
Sabin: Robisz układ równań
x2 + y2 = r2 − na okrąg
y = x + m − na prostą
Wstawiasz za y w pierwsze równanie, dostajesz kwadratowe liczysz deltę która musi być ≥ 0 − by
były jakieś rozwiązania (pkty wspólne). Pamiętaj, że niewiadomą jest m.
Mi wyszło m ∊ < −r√2 ; r√2 > ale to na szybko więc mogą być błędy.
22 mar 21:27
Sabin:
O właśnie, albo jak wyżej, krócej i wygodniej.
22 mar 21:28