dLa ETY
Mati: Jednen z pierwiastków trójmianu kwadratowego y=ax2+bx+c jest −0,2. Liczby a,b,c tworza ciąg
arytmetyczny,a ich suma wynosi 24. Oblicz drugi pierwiastek tego trójmianu
22 mar 21:15
Mati: 2b=a+c
a+b+c=24
to udało mi się wywnioskowac ale jak zrobić trzecie równanie
22 mar 21:16
Sabin:
Skoro pierwiastkiem jest −0,2 to jaki będzie y w równaniu gdy wstawisz za x=−0,2?
22 mar 21:20
Godzio :
| ⎧ | a + b + c = 24 | |
| ⎩ | W(−0,2) = 0 |
|
| ⎧ | a + a + r + a + 2r = 24 | |
| ⎩ | 0,04a − 0,2(a + r) + a + 2r = 0 |
|
| ⎧ | 3a + 3r = 24 | |
| ⎩ | 0,84a + 1,8r = 0 |
|
| ⎧ | a + r = 8 ⇒ a = 8 − r | |
| ⎩ | 0,84 * 8 − 0,84r + 1,8r = 0 |
|
6,72 + 0,96r = 0 ⇒ r = −7, a = 15
15x
2 + 8x + 1 = 0
Δ = 64 − 60 = 4
| | −8 + 2 | | 1 | | −8 − 2 | | 1 | |
√Δ = 2 x1 = |
| = − |
| , x2 = |
| = − |
| |
| | 30 | | 5 | | 30 | | 3 | |
22 mar 21:21
Mati: dzięki GOdzio
22 mar 21:31
Mati: ale w sumie to jeszcze mam pytanko Godzio
w Odpowiedzi jest że x=−1/3 ale dlaczego odrzucamy −1/5
22 mar 21:41
Godzio :
Przeczytaj uważnie polecenie
22 mar 21:42
Mati: zamiast tej −0,5 powinno Ci wyjśc chyba −0,2 a nie wyszło
22 mar 21:42
Mati: nie rozumiem . wytłumacz jeśli możesz
22 mar 21:43
22 mar 21:45
Mati: sorry
22 mar 21:45
Mati: wszystko rozumiem jestem idiotą xD
22 mar 21:45
Mati: nie było pytania
22 mar 21:46
Godzio :
22 mar 21:47