Macierze
Piotr student: Ważne porsze o zrobienie i wytłumczenie jasne zadań


!
Prosiłbym o wytłumaczenie i rozwiązanie zadań, nie rozumiem tego kompletnie
Potrzebuje to na jutro, mam kolokwium zaliczeniowe z tego
1.Obliczyć wyznaczniki
a)I2 1 2 3 2I b)I0 5 0 2I
I3 −2 7 5 −1I I8 3 4 5I
I3 −1 −5 −3 −2I I7 2 1 4I
I5 −6 4 2 −4I I0 4 0 1I
I2 −3 3 1 −2I
22 mar 20:48
Sabin:
Drogi Piotrze studencie, czy potrafisz wykonywać operacje elementarne na wierszach i kolumnach?
(przede wszystkim dodawać do siebie wiersze/kolumny przemnożone przez jakąś liczbę)
22 mar 20:59
Piotr student: prosze pomóz musze to umiec a nie wiem jak zrobic
22 mar 22:26
Sabin:
Na początek mógłbyś odpowiedzieć na moje pytanie, bo nie wiem od czego wystartować.
22 mar 22:28
Piotr student: nie wiem
22 mar 22:31
22 mar 22:35
Sabin:
Wiec tak, operacje dodawania/odejmowania na wierszach i kolumnach to dodawanie/odejmowanie
odpowiednio podpisanych pod/nad soba elementow (na wierszach) lub po lewej/prawej (na
kolumnach).
Na przykladzie: w pierwszej macierzy, dodajac do pierwszego wiersza wiersz np. czwarty
dostaniesz w pierwszym wierszu:
2+5 1+(−6) 2+4 3+2 2+(−4)
czyli ostatecznie pierwszy wiersz będzie wyglądał tak: 7 −5 6 5 −2
Rozumiesz? To teraz napisz jaki będzie wynik w piątym wierszu tej macierzy, gdy od piątego
wiersza odejmiesz trzeci)
22 mar 22:37
ukasz: Jakoś czarno widzę to Twoje zaliczenie, jak nie umiesz odpowiedzieć na proste pytanie
22 mar 22:37
Piotr student: to pytanie czy co?
22 mar 22:39
Piotr student: myśle
22 mar 22:41
Piotr student: nie wiem
22 mar 22:43
22 mar 22:43
Sabin:
No skoro nie umiesz odjąć od siebie pięciu dwójek liczb to nie wiem... bo to dopiero początek.
22 mar 22:45
Piotr student: napisz jeszcze raz ja postaram sie skupic
22 mar 22:45
Piotr student: kapuje chyba zaraz napisze ok
22 mar 22:47
Sabin:
Trzeci wiersz pierwszej macierzy to:
3 −1 −5 −3 −2
Piąty wiersz to:
2 −3 3 1 −2
Odejmujesz "elementami" od wiersza 5 wiersz 3, czyli w piątym wierszu napiszesz teraz:
2−3 −3−(−1) 3−(−5) 1−(−3) −2−(−2)
Po uproszczeniu:
−1 −2 8 4 0
Odejmij teraz od drugiego wiersza wiersz pierwszy i napisz co Ci wyszło.
22 mar 22:48
Piotr student: −1 3 8 4 0 tak bedzie
22 mar 22:52
Piotr student: a czego pierwszy wiersz dodajesz do 4 wiersza bo nie rozumiem ?
22 mar 22:54
Piotr student: prosze wytłumacz mi to pytanie wyzej
22 mar 22:57
Sabin:
To jest ***przykład*** operacji. Chodzi o to, że taką operację MOŻESZ bezpiecznie wykonywać,
gdyż wtedy nie zmieni się wynik końcowy. Możesz sobie odejmować/dodawać które tylko chcesz
wiersze/kolumny.
No właśnie, analogiczne operacje możesz przeprowadzać na kolumnach. Będę wdzięczny jeśli
napiszesz mi jaki wynik wyjdzie w pierwszej kolumnie drugiej macierzy, gdy od pierwszej
kolumny odejmiesz trzecią.
22 mar 22:58
Piotr student: −1 3 −5 2 −3 tak
22 mar 22:58
Sabin:
Niestety, nie. Masz błąd w drugim i trzecim elemencie. Tam powinno być:
−2 − 1 = −3 oraz 7 − 2 = 5
22 mar 23:02
Piotr student: −1 2 7 6 4 tak
22 mar 23:02
Sabin:
Zresztą w pierwszym też jest błąd: 3−2 = 1. Pamiętaj od którego wiersza odejmujesz który − nie
zmieniaj kolejności

!
22 mar 23:02
Piotr student: a po co ja tak dodaje odejmuje ?
22 mar 23:03
Piotr student: zeby były zera tak odpowiedz prosze
22 mar 23:04
Piotr student: prosze rozwiaz to i napisz krok po kroku skąd to się wzieło, ja sobie sam to rozgryze ok
22 mar 23:06
Sabin:
Poki co po to, zebys sie tego nauczyl. A takim troche dalszym celem jest ułatwienie Ci życia
przy liczeniu.
Zajmijmy się na początek drugą macierzą − jest mniejsza, więc będzie trochę prościej. Twoim
zadaniem jest zrobienie sobie jak największej liczby 0 w wybranej kolumnie bądź wierszu.
Zauważ, że w pierwszej i trzeciej kolumnie drugiej macierzy masz po dwa zera. Fajnie byłoby
zrobić sobie jeszcze jedno − odejmij od pierwszej kolumny trzecią, ale zrób to dwukrotnie
(czyli najpierw gdzieś na kartce pomnóż każdy element trzeciej kolumny przez 2, a potem wynik
odejmij od pierwszej kolumny). Napisz co Ci wyszło − i postaraj się, bo to taki trochę ważny
etap jest. Nie napiszę Ci całości, bo wtedy nic nie rozgryziesz.
22 mar 23:08
Piotr student: słabo się czuje ale się poucze
22 mar 23:10
Piotr student: a)I2 1 2 3 2I
I3 −2 7 5 −1I
I3 −1 −5 −3 −2I
I5 −6 4 2 −4I
I2 −3 3 1 −2I zróbmy to od nowa bosie pogubiłem ok
22 mar 23:13
Piotr student: ok juz wiem
22 mar 23:16
Sabin: Piszę teraz esej trzynastozgłoskowcem dla Ciebie, więc bądź cierpliwy.
22 mar 23:17
Piotr student: nie widze tych zer moze przez to ze czuje sie fatalnie, prosze napisz mi z wyjasnieniami
22 mar 23:19
Piotr student: jestes moze jutro rano na stronce to wytłumaczysz mi
22 mar 23:21
Sabin:
Taaaa, więc tak:
odejmujesz od pierwszej kolumny kolumnę trzecią pomnożoną przez 2. Po tej operacji macierz ma
postać:
0 5 0 2
0 3 4 5
5 2 1 4
0 4 0 1
Mamy mnóstwo zer w pierwszej kolumnie. Wyznacznik liczysz następująco:
(−1)numer wiersza+kolumny * liczba na przecięciu się wiersza z kolumną * wyznacznik tego co
zostanie, gdy wykreślisz ten wiersz i kolumnę
Czyli tak, zaczynamy od lewego górnego rogu − 1 wiersz, 1 kolumna, potem idziemy w dół − 2
wiersz, 1 kolumna, potem 3 wiersz 1 kolumna i 4 wiersz, 1 kolumna.
Mamy coś takiego
Wyznacznik = (−1)1+1*0*A + (−1)1+2*0*B + (−1)1+3*5*C + (−1)1+4*D
gdzie A to znów jest wyznacznik, tylko mniejszy, powstały z wykreślenia 1 wiersza i 1 kolumny,
B to wyznacznik powstały z wykreślenia 2 wiersza i 1 kolumny, C wyznacznik powstały z
wykreślenia 3 wiersza i 1 kolumny, D wyznacznik powstały z wykreślenia 4 wiersza i 1 kolumny
czyli:
A B C D
3 4 5 5 0 2 5 0 2 5 0 2
2 1 4 2 1 4 3 4 5 3 4 5
4 0 1 4 0 1 4 0 1 2 1 4
I teraz zauważ, że ponieważ w wyznaczniku w 3 miejscach mnoży się przez zero, więc zostanie
tylko:
Wyznacznik = (−1)1+3*5*C
22 mar 23:21
Piotr student: ja jestem zmeczony
22 mar 23:23
Sabin:
No to cóż drogi studencie, w takim razie miłego odpoczynku i mało stresu jutro życzę.
Jakoś dasz radę.
22 mar 23:24
Piotr student: (−1)4*5c
22 mar 23:25
Piotr student: Jesteś jutro może rano?
22 mar 23:25
Piotr student: chodzi mi na stronce
22 mar 23:25
Sabin:
Jutro rano to jestem w pracy, ewentualnie śpię, więc musisz szukać u innych źródeł.
22 mar 23:26
Piotr student: odpowiedz mi prosze na pytanie
22 mar 23:27
Piotr student: A gdzie pracujesz jeśli moge wiedzieć?
22 mar 23:28
Sabin: Niestety, nie możesz.
22 mar 23:29
Piotr student: A co studiowałeś?
22 mar 23:29
Piotr student: spoko ja spam nara
22 mar 23:32
Sabin:
Drogi Piotrze studencie, naprawdę chciałem Ci pomóc jakoś zdać to koło, natomiast forum nie
jest najstosowniejszym miejscem do ankiet na temat mojego życiorysu i cieszyłbym się gdyby tak
zostało.
22 mar 23:32
hwdtel:
Piotrze,studencie jesienią przyjdzie czas,że zrozumiesz i z uśmiechem dasz sobie rądę!
23 mar 09:09