Błagam o pomoc
Dora :

W naczyniu przedstawionym na rysunku znajduje się 0,77 litra soku. Do jakiej wysokości sięga
sok w tym naczyniu ? W obliczeniach przyjmij,że pi=22/7.
22 mar 20:29
toja: 14cm to promień? Średnica czy obwód?
22 mar 21:03
Godzio :
Co to 14 oznacza ? Promień czy obwód ?
22 mar 21:04
Dora : 14 to średnica
22 mar 21:05
bart: | | 22 | |
no wiadomo ze promien.. macie π= |
| zeby sie ladnie skrocilo.. od niedawna jakos |
| | 7 | |
podchodze z innej strony do matematyki
22 mar 21:06
Godzio :
0,77 l = 0,77 dm
3 = 770cm
3
r = 7
| | 22 | |
V = πr2 * x = |
| * 72 * x = 154x = 770 ⇒ x = 5 cm |
| | 7 | |
22 mar 21:06
toja: Ciecz przyjęła kształt naczynia jest to walec. Masz objętość 0,77 l więc
nie powinno być kłopotów
22 mar 21:06
Eta:
to r= 7cm= 0,7 dm
1litr= 1dm
3
0,77 litra = 0,77dm
3
ilość soku : V= πr
2*h, h= x
x= ........... dm
22 mar 21:08
Eta:
Poprawiam chochlika

(0,7)
2
22 mar 21:09