calka wymierna
Michaś: Mam problem z całką
1/( x4 − 1)
Chodzi o to że nie wiem jak rozpisać ją w ułamkac prostych bo reszte policze..
22 mar 20:23
Godzio :
| 1 | | 1 | | Ax + B | | C | | D | |
| = |
| = |
| + |
| + |
| |
| x4 − 1 | | (x2 + 1)(x − 1)(x + 1) | | x2 + 1 | | x − 1 | | x + 1 | |
=
| (Ax + B)(x2 − 1) + C(x2 + 1)(x + 1) + D(x − 1)(x2 + 1) | |
| = |
| (x2 + 1)(x − 1)(x + 1) | |
Licznik:
Ax
3 − Ax + Bx
2 − B + C(x
3 + x
2 + x + 1) + D(x
3 − x
2 + x − 1) =
Ax
3 − Ax + Bx
2 − B + Cx
3 + Cx
2 + Cx + C + Dx
3 − Dx
2 + Dx − D =
x
3(A + C + D) + x
2(B + C − D) + x(C − A + D) − B + C − D
A + C + D = 0
B + C − D = 0
C − A + D = 0
−B + C − D = 1
Rozwiąż ten układ i zapisz te ułamki
22 mar 21:00