wyznacz pierwiastki wielomianu W(x):
tynal: W(x)= x4 − 7x3 + 17x2 − 17x + 6
22 mar 20:20
uhu: pierwszy to 1 dalej sobie chyba poradzisz ?
22 mar 20:38
Qba101: Tw. o pierwiastkach całkowitych −−−−−> jednym z nich jest 1, więc:
x
4 − 7x
3 + 17x
2 − 17x + 6 /(x−1)
1 −7 17 −17 6
1 1 −6 11 −6
1 −6 11 −6 =
w(x)=(x
3−6x
2+11x−6)(x−1) okazuje się że jedynka jest pierwiaskiem 2 krotnym! więc
x
3−6x
2+11x−6 /(x−1)
1 −6 11 −6
1 1 −5 6
1 −5 6 =
w(x)=(x
2−5x+6)(x−1)
2
Δ=25−24
w(x)=(x−1)
2(x−2)(x−3)
Pozdrawiam!
22 mar 20:39
bart: to jest dobre

tj w sensie ze glupie

aby wyznaczyc pierwiastki, na poczatku zadania juz musimy sobie jeden wyznaczyc w pamieci, by
moc obliczyc pozostale..
Dalczego wiec nikt nie wyznacza tych pierwiastkow jak wyznaczyl ten pierwszy, podstawiajac
liczby, ktore daja 0?
22 mar 21:03
bart: tym bardziej, ze w ok 3 na 10 przypadkow jestesmy skazani na pomyslke przy tych minusach i
plusach przy dodawaniu
22 mar 21:04
Godzio :
bart a co by było gdyby pierwiastkiem był
√3 ? Też byś sobie w pamięci wyznaczył

?
22 mar 21:08
bart: no i √2 tez bez problemu..
22 mar 21:10
bart: no i √2 tez bez problemu..
22 mar 21:10
komentator OWMH:
Pierwiastki wielomianu o współczynników całkowitych; gdzie współczynnik przy najwyższe
potęgi jest 1; szukamy w pośród dzielników wyrazu wolnego wielomianu
akurat tu 1; dalej ; stosuje się tw. Bezouta. i zachodzi w(1) =0
stąd x−1 dzieli w(x) żeby dalej rozłożyć ten wielomian stosujemy np. metoda Hornera
i ta zasada pierwsza aby znaleźć pierwiastki wielomianu o współczynników
całkowitych; gdzie współczynnik przy najwyższe potęgi jest 1;
22 mar 21:19
komentator OWMH:
Aby nie dyskutować dalej ; tu daje wam uzasadnienie postęwowanie.
Pierwiastków wielomianu o współczynników całkowitych; gdzie współczynnik przy najwyższe
potęgi jest 1; szukamy w pośród dzielników wyrazu wolnego wielomianu
to jest twierdzenia dotyczący wielomianów o współczynników całkowitych. którego nie
daję jego ściśle brzmienia; to co wyzej jest zrozumiały i chyba wystarczy na dla
tego zadania. czasami dyskusja może wynikać, z braku wiedzy i przez to trzeba dojść
do znalezienia prawda zdobywając wiedza o tym co się dyskutuje.
22 mar 21:30
gg: 6∧4
23 mar 11:18