Statystyka
krk3000: Średnia arytmetyczna zastawu licz 1,3,7,4,9,10,2,4,8,x,y wynosi 6 Oblicz x i y.
Proszę o szczegółowe rozwiązanie zadania
22 mar 19:54
morfepl: 48+x+y=66x
x+y=18
dalej wyznaczasz wszystkie możliwości
22 mar 20:02
morfepl: tam jest 66 nie 66x
22 mar 20:03
krk3000: Znaczy miałem rozwiązane te zadanie u mnie nauczyciel od razu wyznaczył że Dominanta jest
równa 5 czyli x jest równy 5 i właśnie zastanawiam się dlaczego ? może znacie odpowiedz na
moje pytanie ?
22 mar 20:15
kachamacha: dominanta w tym zestawie nie może byc 5
22 mar 20:47
ICSP: Moze podasz treść zadania? Chodzi mi o pełną treść zadania.
22 mar 20:49
ICSP: Dominata 4 wychodzi.
22 mar 20:49
krk3000: No mi tez wychodzi 4 ale dla niego wyszła 5 treść zadania jaką podałem jest pełna dla przykłady
podam inne podobne zadanie
Oblicz dla jakich wartości x i y średnia arytmetyczna zestawu licz 1,3,7,4,9,10,2,4,8,x,y
wynosi 6
Oblicz x i y.
22 mar 21:40
patiqq: hej potrzebuję waszej pomocy...z:
22 mar 21:43
krk3000: Rozwiązanie do poprzedniego zadania według nauczyciela wygląda tak D=5 => x=5
| 3+5+4+9+12,,,+y=6,25 | |
| =6,25 |
| 12 | |
65 + y=75
y=10
22 mar 21:45
Sabin:
To nie może być pełna treść zadania, ponieważ zadanie w takiej formie jak podałeś zadanie ma
nieskończenie wiele rozwiązań. Nie ma tam gdzieś informacji, że są to liczby całkowite albo
coś?
22 mar 21:49
krk3000: Dobra mój błąd źle rozszyfrowałem moje zapiski dopiero zeszyt koleżanki wyjaśnił wszystko
Dominanta była już podana dlatego też x jest równy dominancie

a w 2 zadaniu które podałem
Media była podana z której też możemy wywnioskować x także sorki za zamieszanie
22 mar 22:04
Sabin:
I że niby w pierwszym zadaniu dominanta wynosi 5 dla tego zestawu danych?
22 mar 22:07
krk3000: Kurw* pomieszałem zadania o tej godzinie nie funkcjonuje już normalnie w 1 zadaniu nie była
podana Dominanta tylko mediana równa 5 zaś drugie zadanie miało taki zbiór liczb
3,4,4,4,5,5,5,9,9,12,x,y gdzie średnia wynosiła 6,25 a D=5
No i wszystko jasne
22 mar 22:19
Sabin:
No tak już lepiej...
22 mar 22:22
biala: srednia arytmetyczna liczb 5x,4,x,4,21,12 jest rowna 8.wyznacz x, dominante i mediane
24 sty 19:05