zestaw rozszerzony
Karola: wiedząc, że w trójkącie ABC zachodzi związek |BC|=√2*|AC|, sprawdź, czy zachodzi równość:
cos2α=cos2β
22 mar 19:30
Jack:
pewnie zależy gdzie rozmieścisz te kąty w trójkącie..
22 mar 19:35
Karola: dużo mi nie pomogłeś
22 mar 19:43
Jack:
przydałby się informacja o tych kątach np w postaci rysunku. Przypuszczam że odpowiedź na
pytanie zależy od rozmieszczenie kątów.
22 mar 19:45
Karola:

nie mam żadnego rysunku w zadaniu

myśle że to może być tak
22 mar 19:47
Jack:

Teza: cos
2α=cos2β
cos2β=cos
2β−sin
2β
Z rys.
cosα=h/a ⇒ cos
2α=x
2/a
2
| | b−x | | (b−x)2 | |
cosβ= |
| ⇒ cos2β= |
|
|
| | √2a | | 2a2 | |
sinβ=h/
√2a ⇒ cos
2β=h
2/2a
2
oraz
(b−x)
2=2a
2−h
2 (z tw. Pit.)
| | h2/2a2 | | h2 | |
stąd: cos2β= |
| = |
|
|
| | 2a2 | | 2a4 | |
Liczymy:
| | h2 | | h2 | | h2(1−2a2) | |
cos2β−sin2β= |
| − |
| = |
|
|
| | 2a4 | | 2a2 | | 2a4 | |
| | x2 | | 2a2(a2−h2) | |
cos2α= |
| = |
|
|
| | a2 | | 2a4 | |
sprawdź sobie czy zachodzi równość...
22 mar 20:10