Trapez
Dex: Zostało mi ostatnie zadanie z arkusza, dodatkowo z tematu którego nie znoszę i jestem z niego
tępy. Proszę o pomoc

Punkt E leży na ramieniu BC trapezu ABCD, w którym AB || CD. Udowodnij, że |<) AED| =|<) BAE| +
|<) CDE|.
Znalazłem rozwiązanie na innej stronie, ale niewiele z niego łapię.
http://www.zadania.info/771471
Proszę o jakieś naprowadzenie.
Eta:

Odcinek FE II AB i II DC
podzielił trapez ABCD na dwa trapezy: ABEF i FECD
Kąty "α" w trapezie FECD są naprzemianległe, to ich miary są równe
podobnie, kąty "β" w trapezie ABEF
zatem miara kąta
γ= α+β
co oznacza równość: |<AED|= |<BAE| + |<CDE|
co kończy dowód