matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
stężenie
mati:
Zmieszano 200 g 25% roztworu soli ze 100g 10% roztworu tej soli. Oblicz stężenie procentowe otrzymanego roztworu
22 mar 19:06
kaśka:
0,25 * 200 + 0,10 * 100 = 300x 300x=50+10 300x=60
60
x=
300
1
x=
5
1
* 100% = 20%
5
22 mar 19:31