matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
miejsce zerowe funkcji
esperanda123m:
Wyznacz miejsca zerowe funkcji , określonych w zbiorze liczb rzeczywistych: f(x) = −4x − 10x
2
22 mar 19:02
morfepl:
−4x−10x
2
=0 10x
2
+4x=0 x(10x+4)=0 x=0 lub 10x+4=0 x=−
2
5
22 mar 19:07