Ostrosłup.
Dex: Wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 8. Krawędź boczna jest nachylona do
płaszczyzny podstawy pod kątem 40
∘ . Oblicz objętość tego ostrosłupa.
−−−−−−−−−−−
Zrobiłem sobie rysunek, wypisałem wzory, ale nie wiem co dalej za bardzo.
Stawiam na funkcję trygonometryczną, bo w odpowiedziach jest tg.
Tutaj moje bazgroły:
http://images38.fotosik.pl/735/448c17897f827632.jpg
22 mar 18:45
Dex: Proszę o pomoc z odwołaniem się do mojego rysunku − czy jest poprawny itp. Rysunek to
podstawa
22 mar 18:45
uhu: rysunek dobry, wylicz przekatna w podstawie i wiesz że przekatna kwadratu to a√2
22 mar 18:52
Dex: tg30=hAE ?
22 mar 18:52
22 mar 18:54
uhu: tg30=|AF|h
22 mar 18:54
Dex: i tg40 − zakręcony strasznie jestem
22 mar 18:55
Dex: uhu − wydaje mi sie ze będzie to ctg co napisałeś (oczywiście 40, nie 30 stopni)
22 mar 18:56
uhu: pisz jakby ci cos nie wychodzilo
22 mar 18:56
uhu: fakt tam ma byc tg 40
22 mar 18:58
uhu: czyli 8|AF|
22 mar 18:59
Dex: Już wszystko poszło, dzięki.
22 mar 19:00
uhu: spox
22 mar 19:01
Dex: Jednak za bardzo się pospieszyłem. Przekątna wyszła mi 19,068.
Nie wiem jak wyznaczyć a, skoro d=a √2
19,068=a √2/: √2
i?
22 mar 19:06
Dex: Zawsze głupieję na najprostszych rzeczach
22 mar 19:07
uhu: zaokrąglenie

np 19,068 ≈ 19
22 mar 19:09
Dex: nie lubię zaokrąglać

ile będzie wynosić a?
19/
√2
22 mar 19:10
uhu: nom na to wychodzi, możesz to jeszcze uniewymiernić czyli 19√22
22 mar 19:12
Dex: Wyszło!
22 mar 19:12
uhu: congratulations ^^
22 mar 19:13
12 kwi 20:40