Pomóżcie
Jeanne:

Bardzo proszę pomóżcie, potrzebne na jutro.
Ile jest równe pole zamalowanego obszaru?
22 mar 18:31
morfepl: mamy zgadywać? przecież tu nie ma żadnych danych
22 mar 18:38
Jeanne:

Przepraszam, już jest wszystko.
22 mar 19:01
morfepl: a ten zamalowany obszar jak powstał?
22 mar 19:03
Jack:
myślę, że można się domyślić...

Ale faktycznie brakuje opisu
22 mar 19:37
Karola: jeśli zamalowany obszar to trójkąt prostokątny skorzystaj z podobieństwa
22 mar 19:44
Jack:
| | 2 | |
wystarczy policzyć pole całego trójkąta i odjąć 112 pola koła o promieniu r= |
| .
|
| | tg30o | |
Strzelam że to nie trójkąt prostokąty... Gdyby jednak był, to nie dałoby się tego zadania
zrobić.
22 mar 19:48
morfepl: no to obliczamy ze zgadywanki

P
Δ=
12(ctg30
o*2)*2
P
Δ=2
√3
odejmujemy od tego pole wycinka koła
P
w=
30o360o*(ctg30
o*2)
2π=
112*12π=π
P=2
√3−π
22 mar 19:52