Wielomiany
Gośka:
Proszę o pomoc

Wielomiany

!
Dane są wielomiany:
P(x)=x−5 Q(x)=x do kwadratu−1)
OBLICZ:
P(x)−Q(x)=
Q(x)−P(x)=
P(x)*Q(x)=
22 mar 18:00
morfepl:
P(x)=x−5
Q(x)=x
2−1
22 mar 18:01
Gośka: tak właśnie to
22 mar 18:03
morfepl: no to odejmuj i mnóż
P(x)−Q(x)=(x−5)−(x2−1)
wszystko w tej samej konwencji
22 mar 18:05
Gośka: tak to wiem ale mam problem z dodaniem lub odjęciem x
22 mar 18:05
morfepl: P(x)−Q(x)=(x−5)−(x2−1)=x−5−x2+1 gdzie tu problem?
22 mar 18:13
Gośka: nie no to mam np. ale x −x2 trzeba odjąć czy tak mają pozostać ?
Dziękuje za pomoc
22 mar 18:16
morfepl: tak ma chyba pozostać, bo co innego niby zrobić?
22 mar 18:16
Gośka: no właśnie chyba , no i tego właśnie nie wiem , ale cóż dziękuję za pomoc...
22 mar 18:18