wyznacz x
Dex: Banał:
x
2 − x = 30
Oblicz x
Ostatni element zadania, zgłupiałem
22 mar 17:54
morfepl: x
2−x−30=0

kupujesz kolejną literkę?
22 mar 17:56
Dex: morfepl − ja właśnie z x
2−x−30=0 zrobiłem sobie x
2 − x = 30

Zgłupiałem, czasem tak mam, że
najprostszej rzeczy nie widzę
22 mar 17:57
morfepl: spoko, ja walę błędy co krok czasami
22 mar 17:58
: x
2 − x − 30 = 0
Δ= 1 + 120 = 121
√Δ = 11
22 mar 17:59
Dex: x
2−x−30=0 − ja w tym funkcji kwadratowej nie zobaczyłem

!
22 mar 18:01
Dex: Rozwiązane jest dobrze, ale coś mi nie pasi. W zadaniu powinno mi wyjść jedno rozwiązanie, nie
wiem jeszcze jakie, ale na pewno jedno
22 mar 18:02
Dex: już wiem, x musiał być dodatni, tak więc i tak pasuje tylko x2, czyli się zgadza. Dzięki!
22 mar 18:05