trójkąty
Karolina: Mam zadanie o trójkątach.... Pomożecie?
W trójkącie równoramiennym o obwodzie 32 cm wysokość poprowadzona na podstawę ma długość 8 cm.
Oblicz długość boków tego trójkąta.
22 mar 17:36
morfepl: wykorzystaj tw. Pitagorasa
22 mar 17:37
uhu:

a+2c=32
h
2+(
a2)
2=c
2
"h" masz podane i rozwiązujesz układ 2 niewiadomych
22 mar 17:40
Karolina: ale to jest trójkąt równoramienny, a z tego co wiem pitagoras jest w trójkącie prostokątnym...
22 mar 17:40
Karolina: ok bd liczyc

jak mozecie to zerknijcie do moich wczesniejszych zadan...
22 mar 17:41
uhu: zobacz na rysunek chodzi o jeden z tych 2 trójkątów prostokątnych. W tr. równoramiennym
wysokość dzieli podstawę na 2 równe części
22 mar 17:42
Karolina: ok teraz juz wiem.. probuje obliczyc, ale nie wiem co podstawic za literke "a"
22 mar 17:44
uhu: z a + 2c = 32 wyliczasz a >> a=32−2c i podstawiasz do drugiego
22 mar 17:48
Karolina: jej nie moge tego rozgryzc

h
2+ (32−2c ) =c
2
( −−−−−− )
( 2 )
64 + 1024+44c
2 =c
2
−−−−−−−−−−−−−
4
i co dalej?
22 mar 17:55
Karolina: −−− to kreska ulamkowa
22 mar 17:55
uhu: 64 + (32−2c)24 = c2
64+1024−64c+4c24=c2 \*4
256+ 1024 − 64c + 4c2 = 4c2
1280=64c
22 mar 18:00
Karolina: czyli c= 20
22 mar 18:05
Karolina: a boki trojkata to 10,10 i 12
22 mar 18:07
morfepl: ktoś się gdzieś musiał kopnąć, za duże to c
22 mar 18:08
Karolina: a nie trzeba podzielic c na 2 bo sa dwa takie boki?
22 mar 18:09
morfepl: 64+256−32c+c
2=c
2
320=32c
c=10
22 mar 18:11
uhu: nie, błąd jest wcześniej. W układzie równań weź a + 2c = 32 >> a=32+2c >> a2=c+16 i
podstaw i wyjdzie c = 10
22 mar 18:12
Karolina: ok..
22 mar 18:13
uhu: a dokładnie we wz skr mnożenia był błąd, ale oba sposoby są dobre
22 mar 18:14
morfepl: po prostu źle zastosowałeś wzór skróconego mnożenia, zdarza się
22 mar 18:15