oblicz....
Amadeusz: Oblicz objętość i pole powierzchni bryły powstałej przez obrót:
a) trójkąta o przyprostokątnych 3 i 5
− najkrótszego boku
− boku średniej długości
− najdłuższego boku
b) prostokąta o wymiarach 4x7 wokół
− krótszego boku
− dłuższego boku
22 mar 17:35
magda:

a) powstanie stożek
W ty przypadku obracamy go o bok długości 5, czyli boku średniej długości
H=5
r=3
V=
13P
pH=
13πr
2H=
13π9*5=15π
P
c=πr(r+l)
l=
√H2+l2=
√9+25=
√34
P
c=π3(3+
√34)=(9+3
√34)π
22 mar 19:24
magda:

b) powstanie walec
W tym przypadku obracamy go wzdłuż najdłuższego boku
H=7
r=4
V=πr
2H=π(4)
2*7=16π7=112π
P
c=2πr
2+2πrH=2π16+2π4*7=32π+56π=88π
22 mar 19:34