Wysokość w trójkącie
Karolina: W trójkącie prostokątnym równoramiennym najkrótsza wysokość ma długość 1 dm. Oblicz długości
boków tego trójkąta.
22 mar 17:30
uhu:
22 mar 18:07
uhu: Najkrótsza wys jest opuszczona na najdłuższy bok. Skorzystaj z funkcji trygonometrycznych, wys
dzieli bok c na połowy
22 mar 18:08
uhu: c2=10
c=20
a
2=10
2+10
2
a=10
√2
22 mar 18:39
pati: maszt telefonu kom. podtrzymuje liny odciągowe. Lina odciągowa o dl. 25 m umocowana jest w
ziemi w odległości 15m od podstamy masztu. Na jakiej wysokości masztu umocowana jest lina
25 maj 20:52