Równanie
Dex: Hej! Mam problem.
Próbuję rozwiązać zadanie:
x3−12x2+x−12=0
wymyśliłem coś w tym kierunku:
x2 (x−12) + (x−12) = 0
Nie wiem nawet czy dobrze ruszyłem. Proszę o pomoc!
22 mar 17:27
karo: dalej bdzie tak:
(x−12) (x2 +1) = 0
x−12=0 => x=12
x2+1=0 => x2 = −1 ( co jest sprzeczne, bo żadna liczba podniesiona do kwadratu nie daje
liczby <0)
Odp. Rozw. r−nia jest liczba 12.
22 mar 17:30
Dex: Dzięki wielkie!
22 mar 17:31
Amadeusz: x(x2−1)+12(x2−1)=0
(x2−1)(x+12)=0
x2=1 x=−12
x=1 lub x=−1
22 mar 17:31
Artur. : Amadeusz nie zgadzają Ci sie znaki. w pierwszym nawiasie x(x2−1) nie da x dodatniego.
22 mar 17:33
iza: −2x−3y+12=0
11 wrz 18:17