jak obliczyć ten przykład logarytmu?
angelika: Nie umiem sobie poradzić z tymi dwoma przykładami proszę o pomoc.
log(√2/4)8 logarytm przy podstawie pierwiastek z 2 przez 4 z 8.
log(1/9)〖3∛3〗 logarytm przy podstawie 1/9 z 3 razy pierwiastek z 3 trzeciego stopnia
22 mar 16:49
kaśka: | | 1 | |
pierwiastek z 2 przez 4 to 2 do potęgi |
| podzielić przez 22. po odjęciu wykładników |
| | 2 | |
| | 3 | |
otrzymamy 2 do potęgi − |
| czyli pierwiastek z 23 a to jest pierwiastek z 2do minus 3 |
| | 2 | |
| | 1 | |
log8 = logpierwiastek |
| i jeszcze do potęgi −2, oczywiście log przy podstawie z |
| | 8 | |
ostatecznie otrzymamy wynik −2
Latwiej obliczyć niż tu napisać
22 mar 19:07
wodzu: Witam byłbym bardzo wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu poniższych zadań.
1. Rozwiąż równania i nierówności wykładnicze :
| | √2 | |
0,125+42x−1 = ( |
| ) −x−1 |
| | 8 | |
| | √7 | | √7 | |
( |
| ) 2−3x <( |
| ) x+1 |
| | 7 | | 7 | |
2. Oblicz :
log4 8
4√2
log2
√2 4
√8
logx 64= −3
27
log3 2−13
3.Rozwiąż równanie i nierówność logarytmiczną :
log3 (x+1) + log3 (2−x) = 2log3x
log0,5 (x−4) + 1>log0,5 (x−6)
9 lis 20:15
Janek191:
| | 1 | | 210 | |
( |
| ) 2 − x = |
| |
| | 4 | | 2 x + 5 | |
( 2
−2)
2 − x = 2
10 − x − 5
2
(−2)*(2 −x) = 2
5 − x
2
2x − 4 = 2
5 − x
2x − 4 = 5 − x
2x + x = 5 + 4
3x = 9
x = 3
====
9 lis 21:16
Janek191:
Pewnie powinno być
| | √2 | |
0,125 * 42x −1 = ( |
| ) − x − 1 |
| | 8 | |
| 1 | | 20,5 | |
| * (22)2x − 1 = ( |
| )−x − 1 |
| 8 | | 23 | |
2
−3*2
4x − 2 = (2
−2,5)
− x −1
2
4x − 5 = 2
2,5 x + 2,5
4x − 5 = 2,5 x + 2,5
1,5x = 7,5
x = 5
====
9 lis 21:30
Janek191:
Pewnie powinno być
| | √2 | |
0,125 * 42x −1 = ( |
| ) − x − 1 |
| | 8 | |
| 1 | | 20,5 | |
| * (22)2x − 1 = ( |
| )−x − 1 |
| 8 | | 23 | |
2
−3*2
4x − 2 = (2
−2,5)
− x −1
2
4x − 5 = 2
2,5 x + 2,5
4x − 5 = 2,5 x + 2,5
1,5x = 7,5
x = 5
====
9 lis 21:30
Janek191:
Pewnie powinno być
| | √2 | |
0,125 * 42x −1 = ( |
| ) − x − 1 |
| | 8 | |
| 1 | | 20,5 | |
| * (22)2x − 1 = ( |
| )−x − 1 |
| 8 | | 23 | |
2
−3*2
4x − 2 = (2
−2,5)
− x −1
2
4x − 5 = 2
2,5 x + 2,5
4x − 5 = 2,5 x + 2,5
1,5x = 7,5
x = 5
====
9 lis 21:31
wodzu: Dziekuje Jenek191 może kiedyś bede mógł sie jakoś odwdzieczyc za okazaną mi pomoc jak iz jutro
mam oddac te zadania na zaliczenie w kazdym bądz razie jestes wielki
9 lis 21:36
Janek191:
| | √7 | | √7 | | √7 | |
( |
| )2 −3x < ( |
| ) x + 1; |
| < 1 , więc |
| | 7 | | 7 | | 7 | |
2 − 3x > x + 1
2 − 1 > x + 3x
1 > 4 x
4 x < 1
========
9 lis 21:37
Janek191:
z.2
log
4 8
4√2 = x ⇔ 4
x = 8
4√2
(2
2)
x = 2
3* 2
14
2
2x = 2
3 +14
2
2x = 2
314
==========
9 lis 21:45
Janek191:
log
2√2 4
√8 = x ⇔ (2
√2)
x = 4
√8
(2
1*2
12)
x = 2
2*
√4*2
(2
112)
x = 2
2*2*
√2
2
32x = 2
3*2
12
2
32x = 2
312
3x = 7 / : 3
=========
9 lis 21:56
Janek191:
| | 1 | | 1 | |
log13 x = − |
| ⇔ ( |
| ) −12 = x |
| | 2 | | 3 | |
x = 3
12
x =
√3
======
log
x 64 = − 3 ⇔ x
−3 = 64
x
−3 = 4
3
=========
9 lis 22:08
Janek191:
27
log3 2 − 13 = 27
log3 2 * 27
−13 =(3
3)
log3 2 *(3
3)
−13 =
| | 1 | | 1 | | 1 | | 8 | |
= 33 log3 2 * 3−1 = 3log3 23 * |
| = 3log3 8 * |
| = 8* |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
9 lis 22:18
Janek191:
27
log3 2 − 13 = 27
log3 2 * 27
−13 =(3
3)
log3 2 *(3
3)
−13 =
| | 1 | | 1 | | 1 | | 8 | |
= 33 log3 2 * 3−1 = 3log3 23 * |
| = 3log3 8 * |
| = 8* |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
9 lis 22:18
Janek191:
27
log3 2 − 13 = 27
log3 2 * 27
−13 =(3
3)
log3 2 *(3
3)
−13 =
| | 1 | | 1 | | 1 | | 8 | |
= 33 log3 2 * 3−1 = 3log3 23 * |
| = 3log3 8 * |
| = 8* |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
9 lis 22:23
Janek191:
z.3
log
3 ( x + 1) + log
3 ( 2 − x) = 2 log
3 3x
Dziedzina:
x + 1 > 0 i 2 − x > 0 i 3x > 0
więc
x > − 1 i 2 > x i x > 0
czyli x > 0 i x < 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
log
3 ( x + 1)*( 2 − x) = log
3 (3x)
2
więc
( x + 1)*( 2 − x) = (3x)
2
2x − x
2 + 2 − x = 9 x
2
10 x
2 − x − 2 = 0
−−−−−−−−−−−−
Δ = (−1)
2 − 4*10*(−2) = 1 + 80 = 81
√Δ = 9
| | 1 − 9 | | − 8 | |
x = |
| = |
| < 0 − odpada |
| | 2*10 | | 20 | |
============
log
0,5 ( x − 4) + 1 > log
0,5 ( x − 6)
Dziedzina:
x − 4 > 0 i x − 6 > 0
czyli x > 4 i x > 6
x > 6
−−−−−−
log
0,5 ( x − 4) + log
0,5 0,5 > log
0,5 ( x − 6)
log
0,5 [ 0,5*( x − 4)] > log
0,5 ( x − 6)
log
0,5 ( 0,5 x − 2) > log
0,5 ( x − 6)
0,5 x − 2 < x − 6
0,5 x − x < − 6 + 2
− 0,5 x < − 4 / * (−2)
x > 8
=====
9 lis 22:38
Janek191:
z.3
log
3 ( x + 1) + log
3 ( 2 − x) = 2 log
3 3x
Dziedzina:
x + 1 > 0 i 2 − x > 0 i 3x > 0
więc
x > − 1 i 2 > x i x > 0
czyli x > 0 i x < 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
log
3 ( x + 1)*( 2 − x) = log
3 (3x)
2
więc
( x + 1)*( 2 − x) = (3x)
2
2x − x
2 + 2 − x = 9 x
2
10 x
2 − x − 2 = 0
−−−−−−−−−−−−
Δ = (−1)
2 − 4*10*(−2) = 1 + 80 = 81
√Δ = 9
| | 1 − 9 | | − 8 | |
x = |
| = |
| < 0 − odpada |
| | 2*10 | | 20 | |
============
log
0,5 ( x − 4) + 1 > log
0,5 ( x − 6)
Dziedzina:
x − 4 > 0 i x − 6 > 0
czyli x > 4 i x > 6
x > 6
−−−−−−
log
0,5 ( x − 4) + log
0,5 0,5 > log
0,5 ( x − 6)
log
0,5 [ 0,5*( x − 4)] > log
0,5 ( x − 6)
log
0,5 ( 0,5 x − 2) > log
0,5 ( x − 6)
0,5 x − 2 < x − 6
0,5 x − x < − 6 + 2
− 0,5 x < − 4 / * (−2)
x > 8
=====
9 lis 22:39
wodzu: Ze swojej strony pragne podziękować za poświecenie twojego czasu na rozwiązanie tych zadań ,
zwłaszcza ze ten czas poświeciłeś w sobotni wieczór.Gdybyś potrzebował jakiejkolwiek pomocy w
projektowaniu witryn internetowych lub poszukiwał miejsca na serwerze na swoja strone
internetową .Prosze pisać na mój adres email tcainfonet@gmail.com Pozdrawiam Sebastian
9 lis 23:00