*
zaq: może ktoś to rozwiązać
22 mar 16:32
załamany :( : ze tak zapytam co w tym trudnego ? odejmij a potem wylicz pierwiastek
22 mar 16:36
zaq: nie wiem jak skrócić ułamek
22 mar 16:41
morfepl: nie skracaj, do wspólnego mianownika, odejmij, pierwiastkuj
22 mar 16:43
kaśka: podziel licznik przez mianownik i odejmij liczby. na koniec wylicz pierwiastek
22 mar 16:44
zaq: a jak rozpisać pierwiatek z 98000
22 mar 16:47
morfepl: rozłóż na czynniki
22 mar 16:49
zaq: może być 25*3920?
22 mar 16:50
morfepl:
98000 | 2
49000 | 2
24500 | 2
12250 | 2
6125 | 5
1225 | 5
245 | 5
49 | 7
7 | 7
1
2*2*5*7*√5=140√5
22 mar 16:54
zaq: i potem to jeszcze skrócić?
22 mar 16:59
morfepl: a jak to niby chcesz jeszcze bardziej skrócić ?
22 mar 17:01
komentator OWMH:
Rozwiązanie : y2 = 400 − 193600/ 729
polecam Ci żebyś szukał jaka liczba do kwadratu daje 400 ; jaka daje do kwadratu
193600 i jaka daje do kwadratu 729 . łatwo zgadnąć z przybliżenia
400 = 202 ( to proste) ;
193600 = 1936 .100 = ( liczba dwu cyfrowe− ostatnia cyfra jest 4 lub 6 i musi być >40).102
193600 = 442. 102 ( sprawdzamy czy 44 czy 46 jest ta liczba ; wychodzi że jest 44)
729= liczba dwu cyfrowe− ostatnia cyfra jest 3 lub 7 i musi być >20 i < 30
729= 272 ( sprawdzamy czy 23 czy 27 jest ta liczba ; wychodzi że jest 27)
stąd y2 = 202 − 442.102 / 272
y2 = (4. 102 . 272 − 442.102) / 272
y2 = ( 102 . 542 − 442.102) / 272
y2 = 102 (542 − 442) / 272
stosujemy A2 − B2 = (A+B) (A−B)
y2 = 102 (54 + 44 ) (54−44) / 272
y2 = 102 (98 .10) / 272
y2 − 102 ( 98 .10) / 272 =0
(y − 10 . √ 49.2 .2. 5/ 27) . (y + 10 . √ 49.2 .2. 5/ 27) = 0
(y − 10 . 14√5/ 27) (y + 10 . 14√5/ 27) = 0
y =10.14√5/ 27 lub y =− 10.14√5/ 27
y =140 √5/ 27 lub y =− 140√5/ 27
odpowiedź: y1 =140 √5/ 27 lub y2 =− 140√5/ 27
22 mar 21:04