pomocy
miła: 1.Podstawa walca ma promień długości 5cm. Przekątna przekroju osiowego walca jest nachylona do
podstawy pod kątem 40 . Oblicz objętość i pole powierzchni walca.
2,Pole przekroju osiowego stożka wynosi 12cm. Objętość stożka wynosi 12 .Oblicz promień i
wysokość stożka.
22 mar 15:44
miła: pomocy to pilne
22 mar 15:46
miła: 3,W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym długość krawędzi podstawy wynosi a=4cm. Oblicz
pole powierzchni i objętość graniastosłupa, jeśli przekątna bryły jest nachylona do
płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni.
22 mar 15:48
julia:
21 maj 17:32
piesdingo16: 1.
r=5cm
tg40= H / 2*5
H=10*tg40 = 10*0,8391=8,391 cm
V= π r2 *H = π*25*8,391 = 209,775π
Pc= 2πr2+2πrH = 2*π*25 + 2*π*5*8,391= 50π+83,91π= 133,91π
22 maj 09:04
piesdingo16:

2.
P=1/2 *(2r)*h = 12
V=1/3*π*r
2*h = 12
r*h=12 z tego wynika ,że h=12/r
i podstawiamy do drugiego równania :
1/3*π*r
2*12/r =12
1/3*12*π*r*r /r = 12
4*π*r = 12
r*π = 3
r= 3/π
h=12/r = 12/3/π= 4π
22 maj 09:14
Smutny:

Zadanie nr 1
r=5cm
α=40
o
H=tgα*2r
H=0,8391*10=8,391cm
P
c=2πr(r+H)
P
c=2π*5(5+8,391)=88,91π cm
2
V=πr
2*H
V=π*5
2*8,391=209,775π cm
3
22 maj 09:16
Smutny:
Pomyliłem Pc
Ma być P=133,91π
Kolega ma dobrze
22 maj 09:19