funkcja
Mateusz: | | 5x | |
f(x)= |
| bardzo bym prosił o szybkie rozwiazanie tego zadania, poniewaz potrzebuje go |
| | |3x−7| | |
na juz...

z góry dziękuje.
22 mar 14:03
komentator OWMH:
Nie podajesz co trzeba robić: czy znaleźć dziedzinę tej f−cji, czy miejsce zerowe;
zaryzować wykres tej f−cji , czy zbadać monotoniczność f−cji , czy znaleźć ekstrema
tej funkcji.


,
22 mar 14:11
Mateusz: ojj przepraszam, tak wlasnie nalezy zrobic dziedzine tej funkcji.
22 mar 14:15
morfepl: najpierw dziedzina więc:
D: 3x−7≠0
3x≠7
x≠
73
aby rozwiązać równanie szukasz miejsc zerowych, a iloraz zeruje się tylko wtedy gdy dzielna
(czyli licznik) jest równa 0
5x=0
x=0
co do wykresu to mamy:
dla x≥
73
| | 5x | |
f(x)= |
| asymptota pozioma y=53
|
| | 3x−7 | |
dla x<
73
| | 5x | |
f(x)= |
| asymptota pozioma y=−53
|
| | −3x+7 | |
22 mar 14:16
Mateusz: | | 7 | |
Czyli tak na chlopski rozum, najpierw obliczamy x czyli w naszym przykladzie x= |
| a |
| | 3 | |
| | 5 | |
nastepnie ta liczbe podkladamy za x? bo nie rozumiem skad sie wziela liczba y= |
| ta |
| | 3 | |
asymptota cala.
22 mar 14:25
morfepl: asymptota, to prosta, do której wykres zmierza, ale nigdy jej nie osiągnie
22 mar 14:43
morfepl: dobra zakładam, że nie miałeś granic w szkole więc asymptotę w takich przykładach policzymy
inaczej
dana jest funkcja homograficzna
| | 5x | | 5x | | 5(x−73)+73 | |
f(x)= |
| = |
| *13= |
| *13=
|
| | 3x−7 | | x−73 | | x−73 | |
| | 5 | | 353 | |
= |
| + |
| *13 stąd asymptota pionowa x=73 a pozioma y=53 |
| | 3 | | x−73 | |
22 mar 15:00