matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
a
aaaa:
Jak rozwiązać ten ukl.rownan? ciag geometryczny a3 − a1 = 21 a5 − a1 = 105
22 mar 13:46
morfepl:
a
1
q
2
−a
1
=21 a
1
q
4
−a
1
=105 a
1
(q
2
−1)=21 a
1
(q
4
−1)=105
21
a
1
=
q
2
−1
105
a
1
=
q
4
−1
21
105
=
q
2
−1
q
4
−1
zastosuj zmienną pomocniczą t=q
2
, wtedy wszystko będzie wyglądało tak
21
105
=
t−1
t
2
−1
22 mar 13:58
aaaa:
dziękuję bardzo
22 mar 13:59