matematykaszkolna.pl
zadanie Kubus: Wyznacz zbiory: A∪B, A∩B, A\B, B\A agy A=(−2,1) B=<−1,2> Uprość wyrażenie: (x−2)x+2)−(2x+4)2+2(−8−6x) pomocy. emotka
22 mar 13:32
morfepl: A∪B=(−2;2> bo to suma przedziałów A∩B=<−1;1) bo to iloczyn przedziałów (część wspólna) A\B=(−2;−1) bo to różnica przedziałów B\A=<1;2> bo to różnica przedziałów niestety czy przedział jest otwarty czy zamknięty musisz sam wyczuć, nie będę tu przytaczał żadnych regułek czy innych śmieci, bo to się robi intuicyjnie a drugie zadanie wcale nie jest takie trudne, po prostu zastosuj wzory s. mnożenia i zredukuj wyrazy podobne
22 mar 13:49
Kubus: ale mam pytanie. co do czego dodajesz, lub co od czego odejmujesz ze np w AUB=(−2;2> przedziały wiem dlaczego zamkniete a czenu otwarte lecz nie wiem skad Ci sie wziął ten wynik.
22 mar 13:53
morfepl: rysuneknajlepiej to sobie rozrysować na wykresie suma to oba przedziały razem wzięte, iloczyn to część wspólna, różnica to jeden od drugiego odejmujesz
22 mar 14:02
Mateusz: nie rozumiem dalej roznicy, iloczyn i sume pojąlem lecz roznica to dla mnie niestety dalej czarna magia...
22 mar 14:13