zadanie
Kubus: Wyznacz zbiory: A∪B, A∩B, A\B, B\A agy A=(−2,1) B=<−1,2>
Uprość wyrażenie: (x−2)x+2)−(2x+4)
2+2(−8−6x) pomocy.
22 mar 13:32
morfepl: A∪B=(−2;2> bo to suma przedziałów
A∩B=<−1;1) bo to iloczyn przedziałów (część wspólna)
A\B=(−2;−1) bo to różnica przedziałów
B\A=<1;2> bo to różnica przedziałów
niestety czy przedział jest otwarty czy zamknięty musisz sam wyczuć, nie będę tu przytaczał
żadnych regułek czy innych śmieci, bo to się robi intuicyjnie
a drugie zadanie wcale nie jest takie trudne, po prostu zastosuj wzory s. mnożenia i zredukuj
wyrazy podobne
22 mar 13:49
Kubus: ale mam pytanie. co do czego dodajesz, lub co od czego odejmujesz ze np w AUB=(−2;2> przedziały
wiem dlaczego zamkniete a czenu otwarte lecz nie wiem skad Ci sie wziął ten wynik.
22 mar 13:53
morfepl:

najlepiej to sobie rozrysować na wykresie
suma to oba przedziały razem wzięte, iloczyn to część wspólna, różnica to jeden od drugiego
odejmujesz
22 mar 14:02
Mateusz: nie rozumiem dalej roznicy, iloczyn i sume pojąlem lecz roznica to dla mnie niestety dalej
czarna magia...
22 mar 14:13