Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania
Zosia: Trzy różne liczby tworzą ciąg geometryczny. Liczby te są jednocześnie ósmym, trzydziestym
piątym i sto czterdziestym trzecim wyrazem pewnego ciągu arytmetycznego. Wyznacz te liczby,
jeśli wiadomo, że ich suma jest równa 567.
22 mar 12:58
Czarownica: a8, a35, a143 − te liczby tworzą ciąg geometryczny, więc z właściwosci
an2=an−1*an+1 mamy pierwsze równanie układu równań
suma a8, a35, a143 to 567 − drugie równanie
ze wzoru na ogólny wyraz ciagu arytmetycznego mamy 3 kolejne równania
układ równań wygląda nastepująco:
1) a352= a8 * a143
2) a8+a35+a143 = 567
3) a8= a1 +7r
4) a35= a1 +34r
5) a143= a1 +142r
mając 5 równań i 5 niewiadomych możemy wszystko wyznaczyć
podstawiając 3,4,5 równanie do 1 i 2 mamy:
1) (a1 +34r)2=(a1 +7r)(a1 +142r)
2) a1 +7r + a1 +34r + a1 +142r = 567 ⇒ a1 = 189 − 61r
tak wyznaczone a1 podstawiamy do równania 1 i mamy:
(189 − 61r +34r)2=(189 − 61r+7r)(189 − 61r+142r)
jak wszystko wymnożymy i przeniesiemy na lewą stronę to mamy równanie kwadratowe:
5103r2−15309r=0
r(r−3)=0
r1=0, r2=3
mamy więc dwa rozwiązania:
dla r1=0
a8=189
a35= 189
a143= 189
dla r2=3
a8=27
a35= 108
a143= 432
22 mar 16:16