działana na liczbach rzeczywistych (potęgowanie)
Julita: [(5−31/2)1/2+(5+31/2)1/2]2
uczę się sama i nie mogę znaleźć sposobu na rozwiązanie, wychodzi mi inny wynik cały czas niż
w odp 10+22√22
22 mar 11:54
jo: Sprawdz jeszcze raz odpowiedź. Nie ma być przypadkiem 10+2√22 ?
22 mar 12:24
Julita: tak 10+2√22 ale i tak mi nie wychodzi
22 mar 12:43
jo: Wystarczy zastosować wzór skróconego mnożenia (a+b)2, czyli w tym przypadku:
(√5−√3 + √5+√3)2 = (5−√3) + 2*√5−√3*√5+√3 + (5+√3) = 10 +
2√(5−√3)(5+√3) = 10 + 2√25−3 = 10 + 2√22
22 mar 12:48
Julita: dziękuje za pomoc
22 mar 12:52
Mamo nie bij: (√5−√3 + √5+√3)2 = (5−√3) + 2*√5−√3*√5+√3 + (5+√3) = 10 +
2√(5−√3)(5+√3) = 10 + 2√25−3 = 10 + 2√22
22 mar 19:11