matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ela:
wykonaj działania:
3x+1
4x
a)
+
x+1
2x+2
1
3x
b)
−
x
2
+ 2x +1
x+1
22 mar 10:51
kaśka:
3x+1
4x
6x+2
4x
6x+2+4x
+
=
+
=
=
x+1
2(x+1)
2(x+1)
2(x+1)
2(x+1)
10x+2
5x+1
=
2(x+1)
x+1
22 mar 11:39
kaśka:
1
3x(x+1)
1
b)
−
=
−
(x+1)
2
(x+1)
2
(x+1)
2
3x
2
+3x
−3x
2
−3x+1
=
(x+1)
2
(x+1)
2
22 mar 11:52