proszę o pomoc :-)
Krystian: Siema.

Mam problem z dwoma zadaniami, a mianowicie:
1. Obliczyć granice funkcji
(x,y)→(0,0)
2.Dobrać parametr a∊ℛ tak, aby funkcje były ciągłe w punkcie (x
0,y
0)=(0,0)
| | xy2 | |
f(x,y) = { |
| dla (x,y)≠(0,0) |
| | x2+y2 | |
{a dla (x,y)=(0,0)}
22 mar 00:17
Krystian: proszę pomóźcie
22 mar 01:08
Jack:
w drugim przykładzie w mianowniku przy y stoi "2"... a nie "4" przypadkiem?
22 mar 01:15
Krystian: 2
22 mar 01:26
Jack:
2)
| | xy2 | |
lim(x,y)→(0,0) |
| = (*)
|
| | x2+y2 | |
podstawienie:
x=rcosφ φ∊[0,2π)
y=rsinφ
x
2+y
2=r
2, ponadto: gdy (x,y)→(0,0), to r→0.
| | r3cosφ*sin2φ | |
(*)=limr→0 |
| =limr→0rcosφ*sin2φ=0
|
| | r2 | |
Stąd, a=0.
22 mar 01:27
Jack:
ok, błąd rachunkowy robiłem dlatego coś mi się nie zgadzało
22 mar 01:28
Krystian: ok dzięki za 2 zadanie
22 mar 01:30