Błagam o pomoc
błagamOpomoc: Dobry wieczór! Błagam kogoś o pomoc:
To polecenie:
W sześcian o krawędzi 10cm wpisano kulę, w kulę jeszcze jeden sześcian. Wyznacz stosunek pól
powierzchni tych brył.
Umiem obliczyć tylko pierwszą część zadania, czyli pole kuli. Ale nie wiem jak i nie umiem
obliczyć pola tego sześcianu, który jest wpisany w kulę. Czy mógłby mi ktoś obliczyć ten
fragment zadania i powiedzieć skąd wziął wszystkie dane i jak to zrobić? Stosunek pól wyznaczę
sam. Z góry bardzo dziękuję.
PS. Patrzyłem w odpowiedziach i stosunek wyszedł 6

i:2. Nie wiem jak to możliwe, bo w takim
wypadku (patrząc na powierzchnię dużego sześcianu i kuli) kwadrat krawędzi sześcianu wpisanego
w kulę wynosi 33,(3). Proszę jeszcze raz o pomoc.
21 mar 22:43
błagamOpomoc: Pomoże ktoś? Błagam o jakieś wskazówki jak to zrobić.
21 mar 22:54
Mila: przekatna szescianu jest równa średnicy kuli
21 mar 23:02
Lilija:

Rysunek z góry (nie jest idealny, ale na pewno wiesz o co chodzi

Czerwony odc. to promień kuli, a niebieski to połowa przekątnej podstawy sześcianu wpisanego.
Oznaczmy: a−krawędź dużego sześcianu
Zatem czer.odc.=a/2
nieb.odc.=czer.odc. (promienie)
x−krawędź małego sześcianu
z tw. Pitagorasa:
2x
2 = 2r (r−promień kuli)
x
2=r
z poprzednich rozważań:
r=a/2
Dalej już chyba stosunek wyliczysz
21 mar 23:05
Mila: jezeli masz problem z przekatna kliknij w spis po lewej stronie geometria w przestrzeni
,znajdz szescian i kliknij wprzekatną ,jest ładnie z rysunkiem policzona
21 mar 23:05
błagamOpomoc: Kocham Was

!

Dziękuję bardzo

!
21 mar 23:12
Lilija: Cieszę się, że mogłam pomóc
21 mar 23:19