Fizyka
maturzysta: Fizyka − zasada zach. pędu i en.
Ciało o masie 2 kg zderza się z innym ciałem, które przed zderzeniem znajdowało
się w spoczynku. Po zderzeniu pierwsze ciało porusza si¦ w tym samym kierunku
z prędkości¡ czterokrotnie mniejszą od swej prędkości początkowej.
a) Wyznacz masę drugiego ciała. (1,2 kg)
b) Wyznacz prędkość środka masy tych ciał, jeżeli prędkość początkowa ciała o masie 2 kg wynosi
4 m/s. (2,5 m/s)
21 mar 22:39
Lilija: a)
przed zderzeniem:
m1=2 kg
V1
po:
m=m1+m2
V1'=V1/4
z zasady zach. pędu...
21 mar 23:10