wzory
Katarzyna:
NWD− Największy wspólny dzielnik
Przykład:
NWD(12,18)
12|2 18|2
6|2 9|3
3|3 3|3
1| 1|
NWD(12,18)= 3 * 2 = 6
*********************************
NWW− Najmniejsza wspólna wielokrotność
Przykład:
NWW(12,18)
12|2 18|2
6|2 9|3
3|3 3|3
1| 1|
NWW(12,18) = 2*2*3*3 = 36
***********************************
Błąd bezwzględny
wzór: Δ = |x−x
p|
x− wartość rzeczywista
x
z− wartość przybliżona
**********************************
Błąd względny
Δ − błąd bezwzględny
x − wartość rzeczywista
**********************************
Wartość bezwzględna
własności:
| | x | | |x| | |
|x| ≥ 0, |x*y| = |x|*|y|, | |
| | = |
| , |
| | y | | |y| | |
|−x| = |x|, |x |= |y| ⇔ x = y lub x = −y,
|x+y| ≤ |x|+|y|,
√x2 = |x|, |x−y| = |y−x|
************************************
Równanie oznaczone
własności: Ma jedno rozwiązanie
przykład: x+2=3
************************************
Równanie nieoznaczone
własności: ma nieskończenie wiele rozwiązań
przykład: x=x
*************************************
Równanie sprzeczne
własności: nie ma rozwiązania
przykład: x=x+2
*************************************
Wzory Viete'a
**************************************
Procent składany
K
0− kapitał początkowy
p− procent
n− ile razy dopisywano odsetki
**************************************
Suma sinusa kąta α i β
wzór: sin(α + β) = sinαcosβ + cosαsinβ
**************************************
Różnica sinusa kąta α i β
wzór: sin(α − β) = sinαcosβ − cosαsinβ
*****************************************
Suma cosinusa kąta α i β
wzór: cos(α + β) = cosαcosβ − sinαsinβ
*****************************************
Różnica cosinusa kąta α i β
wzór: cos(α − β) = cosαcosβ + sinαsinβ
******************************************
Suma tangensa kąta α i β
| | tgα + tgβ | |
wzór: tg(α + β) = |
| |
| | 1−tgαtgβ | |
*********************************************
Różnica tangensa kąta α i β
| | tgα − tgβ | |
wzór: tg(α − β) = |
| |
| | 1+tgαtgβ | |
************************************************
Suma cotangensa kąta α i β
| | ctgαctgβ − 1 | |
wzór: ctg(α + β) = |
| |
| | ctgα + ctgβ | |
************************************************
Różnica cotangensa kąta α i β
| | ctgαctgβ + 1 | |
wzór: ctg(α − β) = |
| |
| | ctgβ − ctgα | |
*************************************************
Okrąg opisany na trójkącie
a − dowolny bok
α − kąt naprzeciw tego boku
a,b,c − długości boków trójkąta
P − pole trójkąta
************************************************
Okrąg wpisany w trójkąt
P − pole trójkąta
********************************************
Okrąg opisany na czworokącie
wzór: P =
√(p−a)(p−b)(p−c)(p−d)
własności: α + γ = 180, β + δ = 180
**********************************************
Okrąg wpisany w czworokąt
P− Pole czworokąta
własności: a+c=b+d
*************************************************
Dwie styczne do okręgu
własności: |AB|=|AC|
************************************************
Wzajemnie położenie dwóch okręgów
Link:
https://matematykaszkolna.pl/strona/473.html
**************************************************
Wysokość trójkąta
definicja: Jest to odcinek łączący wierzchołek
trójkąta z podstawą lub jej przedłużeniem pod
kątem prostym. Każdy trójkąt ma trzy wysokości
*****************************************************
Środkowa trójkąta
definicja: Jest to odcinek łączący wierzchołek
trójkąta ze środkiem przeciwległego boku
**************************************************
Symetralna
definicja: Jest to prosta prostopadła do boku
i przechodząca przez jego środek
**************************************************
Dwusieczna kąta
definicja: Jest to półprosta dzieląca go
na dwa równe kąty
c+d − podstawa
a i b − ramiona
*************************************************
Pole trójkąta
a− podstawa
h− wysokość
2.wzór Herona P =
√p(p−a)(p−b)(p−c)
| | 1 | |
p = |
| (a+b+c) − połowa obwodu |
| | 2 | |
*************************************************
Cechy przystawania trójkątów
bok−bok−bok
def. Odpowiednie boki trójkątów są równe
bok−kąt−bok
def. odpowiednie dwa boki trójkątów są równe
i kąt między nimi
kąt−bok−kąt
def. odpowiednie dwa kąty trójkątów są równe
i bok do nich przyległy
**************************************************
Cechy podobieństwa trójkątów
bok−bok−bok
def. Jeśli odpowiednie boki trójkątów są
proporcjonalne to trójkąty sa podobne
| | a' | | b' | | c' | |
wzór: |
| = |
| = |
| =k |
| | a | | b | | c | |
k− skala podobieństwa
bok−kąt−bok
def. Jeśli trójkąty mają kąt równy, a boki
tworzące ramiona kąta są proporcjonalne
to trójkąty są podobne
kąt−kąt−kąt
def. Jeżeli kąty trójkątów są równe
to trójkąty są podobne
*************************************************
Twierdzenie cosinusów
wzór: c
2=a
2+b
2−2abcosγ
************************************************
Twierdzenie sinusów
| | a | |
wzór: |
| ={b}{sinβ}={c}{sinγ}=2R |
| | sinα | |
R − długość promienia okręgu opisanego
na trójkącie
********************************************