jak to zrobić
głupek: dwie proste równoległe k i l leżą na jednej płaszczyźnie w odległości 38 cm od siebie. Prosta m
leząca poza płaszczyzną, jest równoległa do prostej k i oddalona od niej o 17 cm, a od
płaszczysny o 15 cm. Oblicz odległosć między prostymi
21 mar 21:49
głupek: między prostym m i l
21 mar 21:49
głupek: jeśli mogę to prosiłabym o rysunek
21 mar 21:49
dero2005:

|AB| = 38
|AC| = 17
|CD| = 15
|AD| =
√|AC|2−|CD|2 =
√64 = 8
|DB| = |AB| − |AD| = 38 − 8 = 30
|CB| =
√|DB|2+|CD|2 =
√1125 = 15
√5
|CB| = 15√5
21 mar 22:41