prosze o rozwiązanie
darek: proste o równaniach y=3x−9 , y= −2x+1 oraz y= −x+3 zawierają boki trójkąta. Wyznaczyć pole tego
trójkąta;
21 mar 21:38
Bizon: 1) Wyznacz punkty przecięcia się prostych .... rozwiązaniem będą współrzędne wierzchołków
trójkąta.
2) wyznacz długości odcinków (długości boków)
3) oblicz pole
21 mar 21:47
Gustlik: 1. Wyznacz punkty przecięcia się prostych .... rozwiązaniem będą współrzędne wierzchołków
trójkąta wg wskazówek Bizona,
2. Pole oblicz
z wyznacznika wektorów − wyjaśnienie metody tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=i18 − nie musisz
wyznaczać długości boków, wystarczą współrzędne dwóch wektorów mających wspólny początek, np.
A.
22 mar 00:45