matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomózcie to rozwiązac
gosia:
Podstawa trójkąta równoramiennego ma długość 4 , a ramię 8. oblicz promień okręgu opisanego na tym trójkącie.
21 mar 21:36
dero2005:
h =
√
8
2
−2
2
=
√
60
h
= sinα
8
√
60
sin α =
8
tw sinusów
a
= 2R
sinα
8
= 2R
√
60
8
8
R =
√
60
15
22 mar 08:36