planimetria
ICSP: ABCD to romb.
Szukamy pola tego rombu mają dane:
|DE| =
√313
Nie mam pomysłu jak sie za to zabrać. Może jakąś wskazówkę dostanę?
Zaraz dodam rysunek.
21 mar 21:34
ICSP:
21 mar 21:38
Artur. : DFC jest podobny do EFB? tylko czy coś nam to daje ?

21 mar 21:40
ICSP: Chyba coś daje

Widziałem inne dwa trójkąty podobne ale to może umożliwi mi ułozenie układu
równań z dwoma twierdzeniami Pitagorasa.
21 mar 21:42
ICSP: Chyba jednak nadal czegoś brakuje.
21 mar 21:45
ICSP: Nie ważne już zrobiłem. Dzięki Artur za pomoc
21 mar 22:01
Artur. : yy a podzielisz sie?
21 mar 22:04
Eta:
P= 156 [j
2]
21 mar 22:08
Artur. : A jak do tego dojść?
21 mar 22:09
ICSP: zaraz ci to napisze
21 mar 22:10
Eta:
Z podobieństwa trójkątów i z tw. Pitagorasa
21 mar 22:11
ICSP: DC = 13y
CF = 13x
EF = 5x
EB = 5y
Układasz teraz ukłąd równań z dwoma twierdzeniami pitagorasa i otrzymujesz:
y = 1
P = 13y * 18x
Witaj
Eto masz teraz chwilkę czasu bo mam jeszcze jedno zadanko.
21 mar 22:14
Eta:
Witam

Napisz treść zadania, na chwilkę idę coś zjeść

dla Ciebie
21 mar 22:20
ICSP: Udowodnij że w ciagu geometrycznym o wyrazach dodatnich iloczyn k początkowych wyrazów ciągu
(k∊N, k>1) wyraża się wzorem I ; √(a1ak)k.
21 mar 22:28
Godzio:
Pozwolę sobie pyknąć to zadanko

a
1 * a
2 * a
3 * ... * a
k = a
1k * q
1 + 2 + 3 + ... + (k − 1) = a
1k * q
k(k − 1)2 =
= a
1k/2 * a
1k/2 * (q
(k − 1)/2)
k =
√a1k * (a1 * qk − 1)k =
=
√(a1 * ak)k
21 mar 22:35
ICSP: Dziekuję Godziu
21 mar 22:41
Eta:
W nagrodę ....
Godzia
21 mar 22:42
Godzio:
21 mar 22:46