Pomocy!!
Kamila: Dane są współrzędne wierzchołków trójkąta
A=(−4 , 2)
B=(3 , −1)
C=(0, 6)
Wyznacz równania prostych zawierających: wysokość trójkąta poprowadzoną z wierzchołka A,
środkową boku AC oraz równanie symetralnej boku AB.
Proszę o pomoc !
21 mar 21:04
Artur. : (1) wyznacz prostą BC a następnie prostą prostopadłą i przechodzącą przez punkt A. będzie to
wysokość
(2) chodzi Ci o srodkową padającą na bok AC z wierzchołka B? wyznacz srodek AC i ze wzoru na
prostą przechodzącą przez dwa punkty A i P gdzie P jest srodkiem AC.
(3) licz prostą AB i prostopadłą do niej, przechodzącą przez środek boku AB
Wszystkie wzory są na stronie

Powodzenia Kamila
21 mar 21:15
Kamila: dziękuję za ułatwienie życia

aczkolwiek chyba jestem zbyt tępa na takie wytłumaczenie
21 mar 21:31
Artur. : Nigdy się nie jest zbyt...po prostu są rzeczy które przychodzą łatwiej inne trudniej. trzeba o
tym pamiętać i się nie łamać
21 mar 21:34
Kamila: ohh chciałabym być tak optymistycznie nastawiona do życia.. podziwiam

mi niestety jak na
razie wszystko przychodzi trudniej..
21 mar 21:42
Monika: Punkty: P(−3,2), Q(−1,0),R(1,4) są środkami boków trójkąta ABC.Wyznacz współrzędne
wierzchołkówtego trójkąta oraz równania prostych zwierających jego środkowe.
4 wrz 20:05
krystek: Wykorzystaj wzory na współrzędne środka odcinka.
4 wrz 20:08