rownanie symetralnej odcinka
różyczka prosi o pomoc: Napisz równanie symetralnej odcinka AB jezeli A=(1,5), B(1,−1) prosze o propozycje i
odpowiedz
21 mar 20:46
Qba101: | | x1 − x2 | | y1 − y2 | |
Obliczasz współrzędne środka AB= |
| , |
| |
| | 2 | | 2 | |
Wiesz że symetralna przechodzi przez środek AB i jest do niego prostopadła więc współczynnik a
jest odwrotny i przeciwny.
| | yb − ya | |
y=ax+b <−−−−− a= |
| pod x i y podstawiasz współrzędne środka obliczone |
| | xb−xa | |
powyżej, obliczasz b i podstawiasz do wzoru(tylko a i b) np. y=3x+4
21 mar 21:36
Gustlik: Qba, środek liczy się tak:
22 mar 00:07